Vracíme, co si bereme. Víme jak, víme proč.

Co lze kompostovat

Z domácnosti / ze školy / z firmy

  • zbytky ovoce a zeleniny (včetně citrusových plodů)
  • kávové a čajové zbytky
  • zbytky pečiva
  • skořápky z vajíček a ořechů
  • lepenka, papírové kapesníky, ubrousky
  • podestýlka domácích býložravých zvířat

Ze zahrady

  • posekaná tráva, listí, větvičky
  • plevele, zbytky zeleniny
  • piliny, hobliny, kůra
  • popel ze dřeva
  • trus býložravých hospodářských zvířat
  • peří, chlupy, vlasy

Ideální poměr C:N (uhlíkatého materiálu "C" k dusíkatému "N") je cca 30:1.

Orientační poměr uhlíku a dusíku C:N

Materiály nevhodné ke kompostování

  • kosti, odřezky masa, kůže (lze kompostovat, avšak vždy by měla proběhnout tzv. hygienizace, která zajistí usmrcení původců chorob)
  • stolní oleje a tuky (v menším množství lze kompostovat, vhodné je nechat je nasáknout do savého materiálu – ubrousků, pilin apod.)
  • rostliny napadené chorobami (mozaika tabáku, spála růžovitých, šarka slivoní, nádorovitost košťálovin, rez fazolová, bílá sklerotiniová hniloba salátu,), vykvetlé plevely
  • chemicky ošetřené materiály – zbytky barev, laků apod.
  • popel z uhlí, cigaret
  • prachové sáčky z vysavače
  • exkrementy masožravých zvířat
  • časopisy
  • plasty, sklo, kovy, kameny

Skladba bioodpadu se liší v závislosti na místu, kde probíhá separace. Tj. skladba bioodpadu produkovaného ve škole nebo ve firmách se bude lišit od bioodpadu produkovaného v domácnosti. I tak ale mějme na paměti, že i ve školách i ve firmách vzniká poměrně velké množství bioodpadů, které bychom měli v souladu se zákonem třídit a recyklovat.

Na kompost lze ukládat veškerý „zelený“ odpad ze tříd včetně rostlinného odpadu z kuchyně. Tento odpad nesmí obsahovat živočišné zbytky (maso, kosti, mléčné výrobky apod.) a zbytky vařených jídel. Na živočišný odpad a zbytky jídel se vztahuje nařízení o vedlejších živočišných produktech, které požaduje vyšší stupeň hygienizace, než je možné dosáhnout v běžném kompostu.