Vracíme, co si bereme. Víme jak, víme proč.

Otočné kompostéry Jora - překlad článku

ze stránek Devon Community Composting Network

z anglického originálu Joras přeložila Kateřina Hodková

Uvedený text je výtahem z knihy Nickyho Scotta „Jak vyrobit a použít kompost – základní příručka“ vydané nakladatelstvím Green Books v únoru 2010, cena £9,95.

Malé ručně ovládané otočné kompostéry

Na základní škole Ilfracombe - vpředu dva kompostéry JORA JK 270 připevněné na stojanech pro snadnější vybírání kompostu a vzadu za nimi  dva „Hot boxes“
Na základní škole Ilfracombe - vpředu dva kompostéry JORA JK 270 připevněné na stojanech pro snadnější vybírání kompostu a vzadu za nimi dva „Hot boxes“

Jak fungují

Systémy typu Jora 125, 270 a 400 a Scotspin, jsou ideální na zbytky jídla, jelikož jsou zateplené (ostatní nezateplené bubny budou také fungovat, ale efektivně pouze za teplého počasí).

Zatočíte-li bubnem denně, můžete docílit vysokých teplot, zejména budete-li plnit kompostér čerstvým odpadem; někdy se zdá, že komoru nikdy nemůžete naplnit, samozřejmě musíte nechat trochu volného prostoru, jinak se nebude hmota mísit efektivně. Nezapomeňte mít směs ve správném poměru (viz Tipy pro kompostování zbytků jídla, str. 153). Když je buben téměř plný, přestaňte přidávat čerstvý materiál, ale pokračujte v otáčení. Teplota začne klesat krátce poté, co přestanete přidávat čerstvý materiál.

Výrobce kompostérů Jora udává, že do modelu JK 270 lze vkládat týdně kolem 20kg. Zmíněná kapacita slouží k tomu, abyste vyrobili plně vyzrálý kompost připravený k použití na zahradě. Nechcete-li však čekat, až kompost v bubnu plně vyzraje, můžete v tomto systému zpracovat nejméně trojnásobek doporučeného množství. Ačkoli tyto systémy jsou skvělé pro počáteční horkou a teplou fázi kompostování a všichni výrobci prohlašují, že výsledný kompost je vyzrálý, ve skutečnosti poslední fáze zrání kompostu nemůže být uspěchána a myslím si, že k dokončení procesu je opravdu zapotřebí žížal.

Takže doporučuji použít kompostovací nádobu na počáteční horkou a teplou fázi, pak bude materiál dostatečně rozložen, aby o něj nejevili zájem hlodavci. Zjistil jsem, že hlodavci mají tendenci vydat hodně energie na vloupání do kompostu pouze jsou-li v něm čerstvé zbytky jídla. Zhruba po dvou týdnech horkého kompostování v uzavřené nádobě už nemají zájem, takže v této fázi můžete kompost vybrat a umístit do zabezpečeného kompostéru, který již nemusí být stoprocentně odolný vůči vniknutí hlodavců. „Scottova horká ohrádka“ (viz str. 164) je k tomu ideální, jelikož má obrovskou kapacitu a je pro hlodavce obtížné do ní vniknout. Stejně tak ale můžete vyrobit zabezpečený dozrávací prostor například z betonových tvárnic na pevném podkladě s doléhajícím víkem nebo použít ohrádku „New Zealand“, která je zabezpečená proti hlodavcům svařenou sítí (viz Dozrávací jednotky, str. 163).

Jora kompostéry jsou dodávány rozložené v ploché krabici a musí být smontovány, zatímco Scotspin je dodáván ve smontovaném stavu, stačí jej pouze postavit na stojan.

Ceny:
Jora JK 125: £299
Jora JK 270: £389
Jora JK 400: £900
Scotspisn: £600

Kde se dají sehnat:
Jora je v UK k dostání od Smartsoil (www.smartsoil.co.uk).
Scotspin lze pořídit u Proper Job Ltd (www.proper-job.org)
(Pozn. překl.: v ČR lze Jora kompostéry zakoupit v eshopu Nakompost.cz)

Výhody malých otočných kompostérů

  • zateplené
  • dostupné
  • urychlují horkou fázi (hygienizaci) kompostovacího procesu

Nevýhody malých otočných kompostérů

  • když se buben naplní a ztěžkne, je ruční otáčení náročné
  • ručně ovládané bubny vyžadují pravidelné otáčení
  • přestanou-li pořádně fungovat díly jako například spony, obsah se může vyklopit

Aktualizováno: 14.03.2014 13:30

Domů Víme jak Vyrobte si kompostér Otočný kompostér Kompostéry Jora - překlad článku