Vracíme, co si bereme. Víme jak, víme proč.
<<< Zpět na galerii Miss kompost 2016

30. Bohumila zahrada, komunitní zahrada v Praze-Kolovratech, Martin Javnický, Praha-Kolovraty

 
 
 
 

Proč jste začali kompostovat?

Již při zakládaní naši komunitní zahrady jsme věděli, že budeme chtít zúrodňovat naše záhonky a přihnojovat pěstované rostliny pouze přírodními cestami. Velkou část pozemku pokrývala jílovitá navážka. Tvorba kompostu potřebného k obohacení půdy tak byla naší jednoznačnou volbou.

Jaký má kompost jídelníček?

starý kompost 25,00%
koňský hnůj 20,00%
sláma 10,00%
dřevní štěpka (listnatá) 25,00%
listí 10,00%
tráva 10,00%

V maximální možné míře využíváme lokálních surovin. Koňský hnůj máme od souseda, který chová koně, rovněž slámu máme od sousedů (koně, pole). Štěpku získáváme od firmy, která provádí ořez listnatých stromů v oblasti naší obce, trávu a listí nasekáme a posbíráme na zahradě a v okolí. Starý kompost máme vlastní. Pro urychlení kompostovacího procesu přidáváme do kompostu bio bakterie a enzymy (přírodní báze).

V případě, že jste si kompostér sami vyráběli, popište postup jeho výroby.

Na zvoleném místě jsme odstranili cca 10-15 cm vrstvu půdy prorostlou plevelem a jeho kořeny. Okraje kompostéru jsme proti dalšímu prorůstání plevelem ze stran ohradili starými betonovými plotovými sloupky (naležato). Do rohů i průběžně kolem vnitřních okrajů komposteru jsme zatloukli svislé kůly, které jsme získali z ořezu stromů na pozemku zahrady. Na kůly jsme hřebíky vodorovně přitloukli krajinky z pily (odpad při ořezu jehličnatého dřeva). Mezi krajinkami jsme ponechali mezery pro dostatečné provětrávání kompostu ze stran. Na kůly jsme umístili staré kryty z likvidovaných starých lamp (proti zatékání vody do kůlů ale i jako ozdobu).

Proč jste se rozhodli právě pro tento kompostér?

Byla to přirozená volba – přírodní design z místního a levného materiálu, potřebný objem cca 10–12 m3 pro kompostování a obdobný objem pro skladování připraveného materiálu na kompost a do záhonů (primárně koňský hnůj a dřevní štěpka). S tímto typem kompostování (kompostovací hromada) jsme již navíc měli zkušenost.

Co děláte nebo se chystáte udělat s vyrobeným kompostem?

Většina se upotřebí v záhonech naší komunitní zahrady, část použijeme na další várku kompostu (primárně z důvodu násady žížal a kompostových bakterií a dalších složek kompostovacího ekosystému). Pokud budeme mít v budoucnu přebytek kompostu, podělíme se s ním mezi zahradníky (pro naši soukromou potřebu mimo komunitní zahradu) nebo se sousedy či dalšími zajemci.

Jakékoli další sdělení:

Moc nás těší zájem o náš kompost z řad návštěvníků naší komunitní zahrady. Kompostování jsme totiž brali spíše jako funkční součást zahrady než jako něco “na ukázku”…
Kontakt: www.facebook.com/Bohumilazahrada

 

25.07.2019 19:05

 

Vítězové Miss kompost 2016

1. Kompost č. 23
Michal Novák z Roztok
2. Kompost č. 52
Miroslav Veverka ze Žandova
3. Kompost č. 24
Veronika Hniličková z Benešova

 
 
Internetové hlasování

Kompost č. 6
Zdeňka Hatinová z Libníkovic

 
 
Regionální kategorie Praha

1. Kompost č. 51 - Petr Plechata
2. Kompost č. 25 - Kateřina Čápová
3. Kompost č. 5 - Hana Kroutilová
4. Kompost č. 30 - Bohumila Zahrada