Vracíme, co si bereme. Víme jak, víme proč.
<<< Zpět na galerii Miss kompost 2017

41. Jan Anděl, Praha 3

 
 
 
 

Proč jste začali kompostovat?

Narodila se nám dceruška a tak jsme zasadili jabloň a založili kompost. Už dlouho jsme snili o životě v souladu s přírodou a chtěli jsme, aby i naše další generace rozuměla koloběhu potravin. Navíc už nás fakt štvalo, kolik odpadu doma hromadíme.

Jaký má kompost jídelníček?

Slupky brambor, mrkve a další kořenové zeleniny 20%, nedojedená jídla - nejčastěji luštěniny a zelenina - 20%, starý chléb, vločky 10%, 50% zbytky z úrody na zahradě.

V případě, že jste si kompostér sami vyráběli, popište postup jeho výroby.

Využili jsme starých betonových trámů, které byly na dobrém místě pro kompost. Stinný roh zahrady. Pak jsme vytvořili dva protilehlé trámy ze dřeva a po stranách dali dřevěné desky, které zbyly vysokého záhonu.

Proč jste se rozhodli právě pro tento kompostér?

Neměli jsme moc času a přišlo nám, že je lepší se držet základních pravidel a kompostovat co nejdříve, abychom začali pomáhat půdě. Také jsme chtěli nízký kompost, aby ho mohla používat i naše malá a byla toho součástí.

Co děláte nebo se chystáte udělat s vyrobeným kompostem?

Budeme používat kompost příští rok jako jednu z vrstev do vysokého záhonu, kde pěstujeme zeleninu.

Jakékoli další sdělení:

Člověk se v životě potřebuje o něco opřít. Ačkoliv jsme obklopeni všelijakými filozofickými a náboženskými ideologiemi dali jsme přednost prostému životu s rukama v hlíně a úsměvem na rtech. Žijeme tady a teď a jsme opravdu moc šťastní.

 

07.11.2017 18:35