Vracíme, co si bereme. Víme jak, víme proč.
1. Chci vědět, co patří a nepatří do kompostu

<-- Zpět


Dotaz:
Dočetla jsem se, že do kompostéru nepatří vařené zbytky jídla, maso. Zajimalo by mě, jak je to s vajecnymi skorapkami. Jsou zdrojem vapniku, mohu je davat do kompostu? A v jake forme?



Odpověď:
Přesně jak píšete, skořápky od vajec jsou zdrojem vápníku a rozhodně je možné je kompostovat bez dalšího upravování, ale pokud je nadrtíte, urychlíte jejich rozklad. Měla byste ale počítat s delší dobou rozkladu, kterou skořápky potřebují.

Co se týče zbytků jídla a masa, tak ty je možné také kompostovat a v průmyslových kompostárnách je i kompostují. Z hygienických důvodů je ale nutné, aby byly zajištěny dobré podmínky pro jejich kompostování a zároveň bylo dosaženo vysoké teploty, která zahubí patogenní mikroorganismy a další choroboplodné zárodky. Bohužel v domácích podmínkách nemůžeme stoprocentně zajistit max. velikost částic 12 mm a min. teplotu 70 °C po dobu alespoň 1 hodiny.

Pavel Pšenička, 6.1.2012

Návazný dotaz:
To mě těší, že skořápky lze kompostovat. Trošku je tu však protimluv. Píšete (V ekoporadne), že do kompostu se nemá dávat živé maso ani nijak upravovane, kvuli patogenum. Coz je spravne. Ale skorapky taky mohou obsahovat patogeny. Co s tim?
Odpověď:
Skořápky vajec jsou trochu odlišné od ostatních živočišných produktů a nevím o tom, že by byly prokázány negativní vlivy z hlediska hygieny. Ostatní živočišné produkty jako je především maso je určitě možné kompostovat, ale za přísnějších podmínek vzhledem ke složení (větší množství tuků a bílkovin) a možnému vysokému obsahu patogenních mikroorganismů a zárodků parazitů.
Pavel Pšenička, 20.1.2012


Návazný dotaz:
Na stránkách píšete v souvislosti s kompostovaním zbytků jidla, že musí být kompostovány za přísnějších pravidel. Právkě kvůli patogenním mikrooranismům - A pokud se nemýlím, tak ve vejcích může být salmonela?
Odpověď:
bakterie Salmonela je přítomna ve výkalech a tedy i na neumytých rukách. Do vejce se může dostat při průchodu kontaminovaným vejcovodem nebo zvenku přes stěnu skořápky např. při omývání vajec. Vždy se ale musí dostat do žloutku, kde se může namnožit do škodlivé koncentrace. Při prostupu z vnějšku se tak nestává, protože se zastaví o bílek a dále neproniká. Prázdné skořápky jsou bezpečné z hlediska přítomnosti Salmonely. Průmyslové komposty mají povinnost projít testem mj i na přítomnost patogenních mikroorganismů. V rámci některých našich projektů jsme testovali domácí komposty i vermikomposty a výsledky splňovaly tyto normy.
Pavel Pšenička, 3.2.2012