Vracíme, co si bereme. Víme jak, víme proč.

<-- Zpět


Dotaz:
Jak zajistím v kompostu teplotu nad 65°C. Dá se to nějak ověřit při provozu kompostéru?



Odpověď:
Teplotu kompostu nad 65°C Vám v kompostéru zajistí termofilní bakterie (bakterie "pracující" při vysokých teplotách nad 45°C), které k tomu budou mít vhodné podmínky, tedy vlhkost, dostatečný přístup vzduchu a kvalitně zpracovaný materiál. Kompostovací procesy můžete urychlit přídavkem bakterií "startérem kompostu", nadrcením větví, provzdušněním, provlhčením atp. Teplotu můžete sledovat subjektivně sáhnutím nebo objektivně teploměrem se sondou, kterou zapíchnete do kompostu. Ještě bych Vás upozornil, abyste nepřehazoval/neprovzdušňoval kompost během této termické fáze, protože se zde vytváří čpavek a ten by v plynné formě unikal. V opačném případě by byl přeměňován na dusíkaté sloučeniny = hnojivo.

Pavel Pšenička, Ekodomov


29.10.2009 18:49